Boken om Frank
Frank Roland Olsson föddes en varm sommardag 1931 och växte upp, som äldsta och enda sonen i en syskonskara på 6. Det var hårda efterkrigstider så mor Maja och pappa Henke hade fullt upp med att föda och uppfostra hela barnaskaran. Högst upp på bergen i Masthugget, på Hjorthagsgatan 5A levde och bodde den alltmer växande familjen på endast 2 rum och kök. Inga moderna bekvämligheter och med ett dass på gården. Men det strävsamma arbetarparet var genuina och duktiga människor, så det fanns alltid mat på bordet och barnen hade alltid rena och hela kläder. Henke knegade på Götaverket, så det blev naturligt att även äldstingen Frank valde den yrkesbanan. Senare blev han stolt modellsnickare på varvet. Efterkrigstiden och dess svåra arbetslöshet klarade Frank med gott mod.
Två veckor varje sommar fick familjen spendera i Göteborgs södra skärgård, där Götaverken hyrde ut små stugor för arbetarna och dess familjer. Med salta bad och mycket sol kunde hela familjen koppla av och ladda batterierna innan höststormarna, jobben och plikten som kallade. Hela familjen Olsson såg fram emot dessa lata dagar. Maja hade förberett under en lång tid genom att handla, baka och packa. När båten nådde Knarrholmen, var det Henke som gick iland först, hans vikigaste del i packningen var ett helrör Renat.
Den unge Frank var också en grabb, som drömde sig bort. Han kände tydligt att de hårda tiderna i stan var något som kvävde honom. Han ville vara sin egen lyckas smed. Frank kände inte längre för stadslivet , han kände sig närmare natur, djur, skog och ängar. Han ville ut på landet och träffa nya människor, snacka och ha kul. Så på lördagkvällarna tog han sin cykel ut till dansbarnorna där man fick en svängom till härlig musik. En plunta på fickan och dans med en tjusig flicka var aldrig fel. Det var just vid ett sådant här tillfälle han träffade sin kärlek och blivande fru Norma. Hon var 19 år och kom ifrån Balltorp, där hon bodde med sina föräldrar. Hennes arbete på fabriken strumpan var väl heller ingen dans på rosor. Fabriken låg där för övrigt Mölndals museum ligger idag.
Men på något sätt var livet på landet lite lättare, man odlade i alla land. Potatis, grönsaker och bär. Man kunde även ta en sup bland ängarna utan föraktas av andra.
När Frank efter dansen cyklade hem till Balltorp med sin Norma stannade de ofta till vid de gröna ängarna och tittade upp över den stjärnklara himlen. Frank stal till sig en kyss och tittade ut över hagarna på de vackra hästarna. Tänk om jag någon gång skulle ha råd att köpa mig en egen häst ? Det var här drömmen började, Frank vara bara 17 år…
Frank och Norma fick snart sitt första barn, sonen Tommy. 9 år senare kom lillpojken Göran till livet, en vårdag 1959. Familjen bodde i Normas föräldrars hus. De var noggrant övervakade av mormor Agata samt morfar Viktor. Det var dock aldrig svårt att få barnpassning för att gå ut och kalasa lite.
Tillbaka till arbetet under hösten innebar en daglig cykeltur till och Götaverken allt för sin försöjning av familjen. På sin fritid smed han dock andra planer. Han ville öppna ett eget Gatukök vid Åby Travbana I Mölndal. På dagarna var han modellsnickare och på kvällarna blev han korvgubbe. Det blev inte mycket vila och Frank var dessutom mycket försiktig med pengarna. Han fortsate att dubbelarbeta under en lång tid för allt för att verkligen vara säker på försörjningen på sitt helt egna gatukök – FRANK ‘S GATUKÖK.
Med ett ihärdigt arbete, sitt glada sätt och sin positiva servicekänsla blir det till slut bara korvföräljning på heltid. Äntligen kunde han lämna stadslivet och leva och arbeta på det sättet han drömt om så länge. Frank försökte också starta upp en pizza verksamhet under de första åren, men konstaterade rätt snabbt han var 10 år för tidig. Även fast han använde traditionell scones deg.
Under helgerna i Balltorp var det livat värre. Familj, släkt och massa vänner samlades till fest, dragspelsmusik och goda groggar. Det blev ett antal roliga historier att berätta och barn och barnbarn satt med stora öron och inlyssnade alla skratt, som hördes ända ut i Balltorps skogarna.
Efter många år försvann gammelfolket till Ålderdomshemmet, detta med Normas dåliga samvete. Tommy blev vuxen och flyttade hemifrån. Släkten skingrades med de starka banden fanns fortfarande kvar.
Frank vidgade sina vyer och genomförde nya drömmar. Företaget blomstrade och nu var det dags för att skapa Stall Möllan. Han köpte på kort tid flera hästar och lät pojkarna ansvara mer och mer i gatuköket. Detta var tidigt en självklarhet för pappa Frank. Han stöttade, inte alltid utan konflikter, men med fast hand fick ungdomarna den utveckling och det ansvar de förtjänat.
Varje dag åkte han förbi och smakade på moset, kände efter att alla kunder var nöjda. Norma väntade därhemma med ärtsoppa och kallops. Maten stod på bordet när Frank var färdig med Dagens bestyr. Under mitten på 90-talet blev Frank sjuk i cancer. Men Frank var stark och ville verkligen leva, han älskade livet, även om dagarna nu gick både upp och ner. Han levde i hopp och förtvivlan. Görans son Viktor föddes 1997, vilket gjorde Frank mycket lycklig.
Två timmar efter förlossningen på BB, dyker Frank och Norma upp med stora leenden. Denna pojk var mycket efterlängtad. Frank besökte sitt barnbarn nästan varje dag i huset i Lindome. Han gullade och gullade och njöt verkligen av Viktors närvaro. Frank visste nog redan här att hans dagar var räknade och att mötena med Viktor stod för livet efter, som skulle fortsätta långt in i framtiden. En vinterdag 1998 lämnade Frank ett stort tomrum efter sig.
Det var väntat men samtidigt oväntat. Det finns fortfarande en kärlek till honom som fortfarande givetvis saknas, men lever nånstans kvar en i dag.
Göran, sambon Eva och Viktor driver tillsammans gatuköken idag. Ett nytt i Lindome öppnades för 3 år sedan. Dessutom pågår byggplanerna av den gamla kiosken i Åby. Denna nya restaurangen kommer att glädja alla idrottande och badande ungdomar. Kiosken ligger mitt emot Åby Ishall. De förvaltar och vidareutvecklar detta fina varumärke med stolthet, humor och ett stort engagemang.
Det är inte för inte Franks Gatukök anses som bland det bästa vi har i Göteborg
Legenden Lever!