Kapitel 1

frank

Frank Roland Olsson föddes en varm sommardag 1931 och växte upp, som äldsta och enda sonen i en syskonskara på 6. Det var hårda efterkrigstider så mor Maja och pappa Henke hade fullt upp med att föda och uppfostra hela barnaskaran. Högst upp på bergen i Masthugget, på Hjorthagsgatan 5A levde och bodde den alltmer växande familjen på endast 2 rum och kök. Inga moderna bekvämligheter och med ett dass på gården. Men det strävsamma arbetarparet var genuina och duktiga människor, så det fanns alltid mat på bordet och barnen hade alltid rena och hela kläder. Henke knegade på Götaverket, så det blev naturligt att även äldstingen Frank valde den yrkesbanan. Senare blev han stolt modellsnickare på varvet. Efterkrigstiden och dess svåra arbetslöshet klarade Frank med gott mod.

Två veckor varje sommar fick familjen spendera i Göteborgs södra skärgård, där Götaverken hyrde ut små stugor för arbetarna och dess familjer. Med salta bad och mycket sol kunde hela familjen koppla av och ladda batterierna innan höststormarna, jobben och plikten som kallade. Hela familjen Olsson såg fram emot dessa lata dagar. Maja hade förberett under en lång tid genom att handla, baka och packa. När båten nådde Knarrholmen, var det Henke som gick iland först, hans vikigaste del i packningen var ett helrör Renat.

Den unge Frank var också en grabb, som drömde sig bort. Han kände tydligt att de hårda tiderna i stan var något som kvävde honom. Han ville vara sin egen lyckas smed. Frank kände inte längre för stadslivet , han kände sig närmare natur, djur, skog och ängar. Han ville ut på landet och träffa nya människor, snacka och ha kul. Så på lördagkvällarna tog han sin cykel ut till dansbarnorna där man fick en svängom till härlig musik. En plunta på fickan och dans med en tjusig flicka var aldrig fel. Det var just vid ett sådant här tillfälle han träffade sin kärlek och blivande fru Norma. Hon var 19 år och kom ifrån Balltorp, där hon bodde med sina föräldrar. Hennes arbete på fabriken strumpan var väl heller ingen dans på rosor. Fabriken låg där för övrigt Mölndals museum ligger idag.

Sida 2

ÖPPETTIDER

Mölndal
Måndag-Torsdag 10:00-23:00
Fredag 10:00-23:00
Lördag 11:00-23:00
Söndag 11:00-22:00
Lindome
Måndag-Fredag 11:00-21:00
Lördag-Söndag 11:00-21:00

 

Nu finns vi både i
Mölndal och Lindome